Így tisztítsd a hosszú szálú szőnyeged

Posted by Selymi 2017/09/16 0 Comment(s)

Egy egyszerű, letisztult, modern stílusban berendezett lakás tökéletes kiegészítője egy hosszú szálú szőnyeg. Nem véletlen, hogy a lakberendezők is gyakran választanak ilyen típust, azonban néhányan még mindig elbizonytalanodnak, mert nem egyértelmű számukra, hogy hogyan is lehet tisztítani.
Valójában nem igényel lényegesen nagyobb körültekintést, mint egy rövid szálú szőnyeg, de mi most összeszedtük, hogy ezek a formabontó darabok hogyan frissíthetőek fel. :)
 

Papilion krém shaggy szőnyeg

Hosszú szálú, krémszinű szőnyeg
 

NORMÁL ESETBEN


Általános tisztátás
Mindaddig, amíg valamilyen folyadékból eredő folt nem keletkezik rajta, az alapvető tisztításra tökéletesen elegendő a porszívózás. Hetente könnyedén átszaladhatunk rajta a porszívóval, az évszakonkénti nagytakarításkor pedig alaposabban, nagyobb szívóerősséggel.
Ez minden porszemcsét, apró, száraz, oda nem illő morzsát kiszed belőle, szokványos használat esetén többre nincs szükség.
 

Portalanítás
Pánikra akkor sincs ok, ha valamilyen szokatlan eset miatt - például lakásfelújítás - extra erős porszennyezés érné a szőnyeget. Ilyenkor még mindig elegendő a száraz tisztítás, de ha van poroló a szabadban, érdemes azon is kicsit megütögetni, majd néhány órán át a friss levegőn hagyni.
 

Folt esetén
Amennyiben foltot ejtenénk a szőnyegen - kilöttyenő vörösbor, bármilyen színes folyadék, étel kerülne rá -, egy nagyobb alakú szivacs segítségével samponos vizzel dörzsöljük át az érintett területet. Ha szükséges, meg is ismételhetjük egymás után többször a műveletet, mert így fokozatosan el fog tűnni a folt.
 

Papilion rózsaszín shaggy szőnyeg

Pink hosszú szálú szőnyeg


RENDKÍVÜLI ESETBEN


Kézi, vizes tisztítás

Legtöbbször nem is indokolt a tisztítás ezen módja, de ha mindenképp szeretnénk a szőnyeg egészét vízzel átmosni, annak sincs akadálya, mert a víz nem fog kárt tenni benne. Ebben az esetben érdemes beletennünk a fürdőkádba, és lassú folyású vízsugárral átöbliteni. A szönyeg teljes kiszáradása akár két napot is igénybe vehet, de ez nemcsak a hosszú szárú szőnyegekre igaz, hanem bármely szőnyegre.
 

Gépi, vizes tisztítás
Ha nagyon súlyos szennyeződés érné a szőnyeget (vagy csak ragaszkodsz a professzionális tisztításhoz), természetesen ez is alkalmazható. Akár szőnyegtiszító gép bérlése is felmerülhet, de sok esetben a legpraktikusabb elvinni egy tisztítóba a szőnyeget.
 

Papilion barna shaggy szőnyeg

Barna hosszú szálú szőnyeg


Ugye, hogy nincsen ebben semmi ördöngősség? :)
Válogass bátran a hosszú szálú szőnyegeink közül, legyen új éke a lakásodnak!
 

HOSSZÚ SZÁLÚ SZŐNYEGEK

Még több tippért csatlakozz a SzőnyegPaplan közösséghez!

SzőnyegPaplan Facebook
 

Leave a Comment